Lody z ciasta cytrynowego

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo fajny deser dla milusińskich. Idealny na przyjęcia urodzinowe, do szkoły na imprezy okolicznosciowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    kostka masła-25 dkg,
    15 dkg cukru,
    25 dkg mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    5 jaj,
    sok wyciśnięty z dużej cytryny,
    skórka otarta z cytryny

    Dekoracja:
    po 80 g czekolady:gorzkiej, mlecznej i białej
    kolorowe posypki, pastylki kolorowe,
    drewniane patyczki do lodów
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Lody

Lody z ciasta cytrynowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem przez sitko.Stopniowo dosypujemy do masy jajecznej, miksujemy. wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 30x25 i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.Ciasto studzimy i odrywamy skórkę, która powstała na wierzchu ciasta.

    Każdą z czekolad roztapiamy w osobnych garnuszkach, w kąpieli wodnej.
    Ciasto dzielimy na równe prostokąty. Wbijamy w środek patyczek- do 3/4 wysokości ciasta.
    Za pomocą łyżeczki pokrywamy ciasto czekoladą, dekorujemy i układamy na tacy bądź kratce.Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Porady

Gdyby czekolada była zbyt gęsta to można dolać troszkę oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować