Lody z ciasta cytrynowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem przez sitko.Stopniowo dosypujemy do masy jajecznej, miksujemy. wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 30x25 i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.Ciasto studzimy i odrywamy skórkę, która powstała na wierzchu ciasta.
Każdą z czekolad roztapiamy w osobnych garnuszkach, w kąpieli wodnej.
Ciasto dzielimy na równe prostokąty. Wbijamy w środek patyczek- do 3/4 wysokości ciasta.
Za pomocą łyżeczki pokrywamy ciasto czekoladą, dekorujemy i układamy na tacy bądź kratce.Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Porady
Gdyby czekolada była zbyt gęsta to można dolać troszkę oleju.
Komentarze