Lody z białych szparagów z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lody:
Szparagi obieramy i gotujemy, aż zrobią się miękkie. Ugotowane studzimy.
Mleko łączymy ze śmietaną podgrzewamy, dodajemy cukier oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Mieszam, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Szparagi i mleczną mieszankę przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy. Masę przelewamy przez sito, aby pozbyć się drobnych "nitek", które mogą zostać ze szparagów. Ta przygotowaną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów lub wstawiamy do zamrażalnika ( w tym wypadku lody od czasu do czasu trzeba przemieszać).
Sos:
Truskawki przekładamy do garnka, wlewamy 2-3 łyżki wody aby się nie przypaliły i podgrzewamy, aż puszczą sok. Kiedy będą miękkie miksujemy je blenderem, a następnie dodajemy cukier. Gotujemy, aż lekko odparują i sos zacznie robić się gęstszy.
Komentarze