Lody z białych szparagów z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe lody o nietypowym lekko ziemistym smaku połączone ze słodkim musem z truskawek.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • lody:
    1 pęczek białych szparagów
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    ekstrakt waniliowy
    sos:
    150 g truskawek ( mogą być mrożone)
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Mus Musy

Lody z białych szparagów z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lody:
    Szparagi obieramy i gotujemy, aż zrobią się miękkie. Ugotowane studzimy.
    Mleko łączymy ze śmietaną podgrzewamy, dodajemy cukier oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Mieszam, zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Szparagi i mleczną mieszankę przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy. Masę przelewamy przez sito, aby pozbyć się drobnych "nitek", które mogą zostać ze szparagów. Ta przygotowaną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów lub wstawiamy do zamrażalnika ( w tym wypadku lody od czasu do czasu trzeba przemieszać).
    Sos:
    Truskawki przekładamy do garnka, wlewamy 2-3 łyżki wody aby się nie przypaliły i podgrzewamy, aż puszczą sok. Kiedy będą miękkie miksujemy je blenderem, a następnie dodajemy cukier. Gotujemy, aż lekko odparują i sos zacznie robić się gęstszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Szparagi Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować