Lody włoskie w rożkach z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Czekoladowo- tymiankowe, kremowe i smaczne! Tyle wystarczy by je opisać :)

Składniki:

  • Na 10 sztuk:

    1 płat ciasta francuskiego (prostokątnego)
    1 żółtko
    1 łyżka mleka

    Lody:
    200ml śmietanki słodkiej 30%
    200ml mleka tłustego
    4 łyżki kakao
    2 żółtka
    80g cukru
    2g świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody włoskie w rożkach z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie rożków 1. Z papieru do pieczenia wyciąć trójkąty, a następnie zwinąć je w rożki. Ciasto rozłożyć i podzielić na 10 długich pasków. Każdy pasek nawijamy zaczynając od szpica rożka. Gotowe smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Jeśli ktoś chce słodszą wersję- wystarczy obtoczyć je w cukrze krysztale. Wstawić do nagrzanego do200st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usuwamy papier ze środka.
  • Zdjęcie pochodzi z przygotowania lodów śmietankowych 2. Misę chłodzącą z maszynki wstawiamy do zamrażarki na min. 12 godzin przed produkcją lodów.
    Żółtka ubijamy z cukrem oraz kakao, następnie dodajemy śmietankę i mleko. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy, by składniki się połączyły. Do ciepłego płynu dodajemy drobno posiekany tymianek. Masę na lody studzimy, najpierw w lodówce jak ostygnie, a następnie umieszczamy na pół godziny w zamrażarce.
    Przystępujemy do etapu końcowego. Misę umieszczamy w maszynce do lodów włoskich i włączamy. Powoli wlewamy płynną,schłodzoną masę na lody. Pozostawiamy włączoną na min. pół godziny. (U mnie "kręciły" się ok 35 minut). Gotowe lody przekładamy do naszych rożków z ciasta francuskiego. Mogą to być także tradycyjne, waflowe kubeczki. Dekorujemy listkami tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować