Lody włoskie w rożkach z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papieru do pieczenia wyciąć trójkąty, a następnie zwinąć je w rożki. Ciasto rozłożyć i podzielić na 10 długich pasków. Każdy pasek nawijamy zaczynając od szpica rożka. Gotowe smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Jeśli ktoś chce słodszą wersję- wystarczy obtoczyć je w cukrze krysztale. Wstawić do nagrzanego do200st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usuwamy papier ze środka.
2.Misę chłodzącą z maszynki wstawiamy do zamrażarki na min. 12 godzin przed produkcją lodów.
Żółtka ubijamy z cukrem oraz kakao, następnie dodajemy śmietankę i mleko. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy, by składniki się połączyły. Do ciepłego płynu dodajemy drobno posiekany tymianek. Masę na lody studzimy, najpierw w lodówce jak ostygnie, a następnie umieszczamy na pół godziny w zamrażarce.
Przystępujemy do etapu końcowego. Misę umieszczamy w maszynce do lodów włoskich i włączamy. Powoli wlewamy płynną,schłodzoną masę na lody. Pozostawiamy włączoną na min. pół godziny. (U mnie "kręciły" się ok 35 minut). Gotowe lody przekładamy do naszych rożków z ciasta francuskiego. Mogą to być także tradycyjne, waflowe kubeczki. Dekorujemy listkami tymianku.
Komentarze