Lody waniliowo - śliwkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kremowe lody śliwkowe na bazie śmietany z wanilią

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko 3.2%: 0.75 szklanki
    - śmietana 18%: 0.75 szklanki
    - laska wanilii, przepołowiona wzdłuż: 1 sztuka
    - żółtka: 6 sztuk
    - cukier: 75 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - dojrzałe śliwki, pokrojone na kawałki: 6 sztuk

Lody waniliowo - śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody śliwkowe - składniki 1. W średnim garnku połącz mleko ze śmietaną, dodaj wanilię i zagotuj.
    Odstaw natychmiast po zagotowaniu.
  • Lody śliwkowe  - krok 2 2. W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem.
    Stopniowo dodawaj mleko waniliowe, cały czas mieszając.
    Przelej mieszankę do garnka i podgrzewaj na słabym ogniu, nie przerywając mieszania, aż zacznie gęstnieć i będzie przylegać do spodu łyżki.
    Schłodź w lodówce.
  • Lody śliwkowe 3. W międzyczasie, podgrzej śliwki z cukrem.
    Gotuj przez około 15 minut, aż śliwki zmiękną i będą się rozpadać.
    Przecedź przez drobne sitko.
  • Lody śliwkowe 4. Przełóż lody do maszynki, stopniowo dodając przecier śliwkowy (lub wymieszaj śliwki z lodami i wstaw na kilka godzin do zamrażarki).
  • Lody śliwkowe 5. Bon Appetit!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy