Lody truskawkowo-bananowe w kilka chwil

0 (0 ocen)

  • 5 min

Dietetyczne lody, które można jeść bez końca? O, tak! Te z truskawkami i bananem smakują wybornie, a dodatkowo nie zawierają zbędnych, wysokokalorycznych dodatków.

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki:
    500 g truskawek
    500 g (ok.5 średnich sztuk) bananów (waga bez skórki)
    100 g gęstego jogurtu naturalnego
    miód (do smaku) ok. 5 łyżek

Lody truskawkowo-bananowe w kilka chwil - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany pokroić na plasterki, truskawki na połówki. Owoce rozłożyć luźno na tacce i zamrozić. Zamrożone owoce przełożyć do malaksera z funkcją kruszenia lodu i rozdrobnić. Dodać jogurt oraz miód i zmiksować do połączenia się składników. Podawać od razu po przygotowaniu.

Porady

Jeśli owoce ciężko jest rozdrobnić jednorazowo można robić to partiami, lub poczekać, aż lekko się rozmrożą. Aby uformować kształtne kulki, po zmiksowaniu lody można włożyć na krótko do zamrażalnika, aby nieco stężały.

Komentarze

Podobne przepisy