Lody truskawkowe z syropem mandarynkowym z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Truskawki myjemy , obieramy ze szczypułek i miksujemy ewentualnie przecieramy przez sito.
2.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy połowę cukru i ubijamy jeszcze chwilę.
W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z resztą cukru do białości .
W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.
Wszystkie składniki łączymy z przygotowanymi wcześniej truskawkami, dodajemy 4 łyzki syropu mandarynkowego z miętą,mieszamy, przekładamy do pojemników i wkładamy do zamrażarki na conajmniej 10 godzin.
Wyjmujemy 10 min. przed podaniem, a gdy lody lekko zmiękną, Dekorujemy świeżymi truskawkami polewamy sokiem mandarynkowym z miętą.
Porady
lody sa smaczne lecz nie sa puszyste jak te ukrecone w maszynce.
Komentarze