Lody truskawkowe z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Sklepowe lody truskawkowe nigdy nie były moimi ulubionym, ale za to te domowe są przepyszne! A lody truskawkowe z mascarpone to już jedne z tych, którym nie da się oprzeć. Są pysze, kremowe i nie wymagają mieszania podczas mrożenia, chyba, że wolicie bardziej puszystą wersję lodów.

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g truskawek + 3 łyżki cukru
    250g serka mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki 30-36%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego

Lody truskawkowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek oraz przełożyć do większej miski.
    Następnie do owoców wsypać 3 łyżki cukru i całość zblendować na jednolitą konsystencję.
    Schłodzony serek mascarpone zmiksować z zimną śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Powinien powstać gęsty krem, do którego należy ostrożnie dodać puree truskawkowe.
    Wszystko razem wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników, przełożyć do pojemnika (*), przykryć oraz wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

(*) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1,5 litra.

Komentarze

Podobne przepisy