Lody truskawkowe na żółtkach

0 (0 ocen)

przepyszne lody!

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
    2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
    1,5 szklanki śmietany 30%
    0,5 szklanki mleka 2%
    6 żółtek
    1 szklanka cukru

Lody truskawkowe na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wrzucić do garnka, wlać ekstrakt i zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Odstawić. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem. Zmniejszyć ogień, wlewać powoli masę żółtkową, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu aż delikatnie zgęstnieje – nie doprowadzić do wrzenia bo się zwarzy. Wlać do truskawek, zmiksować. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. przelać do maszyny do lodów, mieszać 30 minut, następnie przełożyć do pudełka i włożyć do zamrażarki.

Komentarze

Podobne przepisy