Lody truskawkowe bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce myjemy, odszypułkowujemy i rozkrawamy na pół.
Do garnka wlewamy wodę i cukier i zagotowujemy (cukier powinien się całkowicie rozpuścić).
2.Do syropu dodajemy truskawki i gotujemy na sporym ogniu przez 3 minuty. Miksujemy na gładko, studzimy następnie chłodzimy w lodówce.
3.Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy zmiksowane, schłodzone owoce. Jeśli lubimy bardziej zwarte lody możemy śmietanki nie ubijać. Ja lobię puszyste więc ubijam ;)
4.Masę przelewamy do przygotowane wcześniej pojemnika. Masę mieszamy co 30 minut do momentu aż całkowicie się zamrozi. Im częściej będziemy mieszać tym mniejsze kryształki lodu się utworzą ;)
Komentarze