Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 13 godz.

Lody są proste w przygotowaniu, a zarazem pyszne. Można zrobić wersję podstawową lub z dodatkiem czekolady.

  • 13 godz.

Składniki:

  • 350 g truskawek
    3 łyżki cukru
    200 g śmietanki 30%
    3 jajka
    szczypta soli
    150 g cukru
    500 g śmietany kremówki 36%
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Truskawki umyć i wrzucić do misy blendera. Dodać śmietankę 30% i 3 łyżki cukru. Uruchomić urządzenie.
  • 2 2. Jajka dobrze umyć i najlepiej jeszcze sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z szczyptą soli na puszystą masę dodając większość cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem również na puszysty krem. W kolejnej misce ubić śmietanę kremówkę dodając cukier waniliowy.
    Po ubiciu wszystkich warstw powoli je łączymy. Najpierw delikatnie mieszamy ubite białka i żółtka, następnie dodajemy śmietanę i na koniec mieszając delikatnie, powoli wlewamy masę truskawkową. Tak powstałą masę wkładamy do opakowań, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Przed podaniem lodów należy je na chwilę wyciągnąć z zamrażalnika, następnie nakładać. Lody można udekorować sezonowymi owocami.
  • 3 3. Wersja z dodatkiem czekolady:

    Zamiast wlewać całą śmietankę 30% do truskawek, odlewamy do garnuszka 1/4 i dodajemy 6 kostek gorzkiej czekolady. Całość podgrzewamy w garnuszku mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy do ostudzenia.
    Do pojemników nakładamy nieco gotowej masy truskawkowej i polewamy lekko polewą czekoladową i tak na przemian.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować