Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

Te lody truskawkowe przygotowuje się bardzo szybko i nie wymagają żadnego mieszania po wstawieniu do zamrażarki. A w smaku są kremowe i iesamowicie puszyste...

Składniki:

  • 600 ml śmietana kremówka 30-36% - schłodzona
    puszka mleka skondensowanego - słodzonego 395g
    500 g truskawek
    2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie)

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut aż zrobi delikatna pianka. Do ubitej śmietany dodawać po trochu zmiksowane truskawki delikatnie mieszając. Przełożyć do pojemnika o pojemności 2 litry i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

Porady

Jeśli dodacie alkoholu to lody nie będą zamarzały na kość i nie trzeba będzie wyciągać ich z zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy