Lody rabarbarowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

Pyszne i orzeźwiające lody, bez jajek, idealne na zbliżające się upały...

Składniki:

  • 250ml śmietanki 30%,
    1/2 kg rabarbaru,
    200g świeżych truskawek,
    100g cukru.

Lody rabarbarowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę, zalać szklanką wody, dodać cukier, gotować ok. 10min na małym ogniu. Ostudzić, zblendować. Zmiksować z zimną śmietanką, przelać do pojemnika, zamknąć i wstawić na 2 godz do zamrażalnika. Ponownie zmiksować przy pomocy blendera i zamrozić na kolejne 2 godziny. Po dwóch godzinach po raz ostatni zmiksować lody, dodać pokrojone w malutką kosteczkę truskawki, wymieszać i wstawić na całą noc do zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać porcje do pucharków lub wafelków waflowych.

Komentarze

Podobne przepisy