Lody rabarbarowe

0 (0 ocen)

Lody nie zawsze muszą być na maxa słodkie, w upały miło jest zjeść bardziej orzeźwiający lekko kwaskowaty deser. Takie właśnie są lody rabarbarowe, polecam :)

Składniki:

  • 350 g rabarbaru
    3/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki wody
    sok z połowy cytryny
    200 ml śmietanki 30 %

Lody rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na małe kawałki.

    Wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą.

    Rozgotowujemy i blendujemy.

    Gotujemy jeszcze około 10 minut aby masa bardziej zgęstniała.

    Odstawiamy ją do przestudzenia.
  • 2. Do wystudzonej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy.

    Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy ja do masy rabarbarowej.

    Delikatnie ale dokładnie mieszamy.
  • 3. Przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki.

    Lody są gotowe po około 4 godzinach.

    Polecam :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy