Lody porzeczkowe z krówkami

0 (0 ocen)

Porzeczkowe lody z intrygującym składnikiem- słodkimi krówkami. Lekko waniliowe, nieprzesłodzone, po prostu doskonałe! Polecam :)

Składniki:

  • Lody:
    1/2 szkl wody
    1/2 szkl cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze lody. Moim zdaniem tyle wystarczy- do lodów dochodzą później jeszcze słodkie krówki)
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 szkl czerwonych porzeczek (ok. 300 g)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    360 g śmietanki kremówki 30%

    Dodatkowo:
    100 g czerwonych porzeczek
    200 g cukierków krówek, posiekanych

Lody porzeczkowe z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, cukier, cukier waniliowy i porzeczki umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a porzeczki puszczą sok (ok. 10-15 minut od zagotowania). Rondelek zdjąć z ognia, masę zmiksować blenderem do gładkości, pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ekstrakt z wanilii oraz wlewając strumyczkiem ostudzoną mieszankę porzeczkową, zmiksować.

    Do masy dodać 100 g czerwonych porzeczek oraz drobno posiekane cukierki krówki, wymieszać.


    Masę przelać do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku na całą noc. Co jakiś czas, np. co godzinę wyjmować pojemnik i przemieszać masę, by nie utworzyły się kryształki lodu. Czynność powtórzyć 2-3 razy.

    Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 1 litr lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy