Lody porzeczkowe bez maszynki

0 (0 ocen)

Genialne lody porzeczkowe , o delikatnie kwaskowym posmaku i o niesamowicie różowym kolorze :) Są pyszne ! Naturalne i zdrowe , jedzmy śmiało !

Składniki:

  • 320 ml śmietanki kremówki 30%

    2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

    150g cukru

    1 łyżka przegotowanej wody



    Dodatkowo :

    2 szklanki czerwonych porzeczek

    pół szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody porzeczkowe bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania esencji porzeczkowej . Owoce umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem . Gdy puszczą sok wstawiamy na gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu . Gotujemy porzeczki kilka minut do czasu aż owoce staną się jasno różowe a sok będzie lekko gęsty . Całość przecieramy przez sito . Pestki i skórki wyrzucamy . Gęsty sok porzeczkowy odstawiamy do wystudzenia .

    Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .

    Do żółtek dodajemy 70g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .

    Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .

    Śmietankę także ubijamy na sztywno .
  • 2. Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy gęsty i ostudzony sok porzeczkowy ( smak możemy regulować ) , powoli mieszamy i przekładamy do pojemniczków . Wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować