Lody porzeczkowe bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania esencji porzeczkowej . Owoce umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem . Gdy puszczą sok wstawiamy na gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu . Gotujemy porzeczki kilka minut do czasu aż owoce staną się jasno różowe a sok będzie lekko gęsty . Całość przecieramy przez sito . Pestki i skórki wyrzucamy . Gęsty sok porzeczkowy odstawiamy do wystudzenia .
Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .
Do żółtek dodajemy 70g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .
Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .
Śmietankę także ubijamy na sztywno .
2.Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy gęsty i ostudzony sok porzeczkowy ( smak możemy regulować ) , powoli mieszamy i przekładamy do pojemniczków . Wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .
Komentarze