Lody porzeczkowe

0 (0 ocen)

Pyszne lody o słodko-kwaśnym smaku. Babcia przyniosła mi świeżych porzeczek, a ja przygotowałam z nich lody. Babcia była zachwycona.

Składniki:

  • • 500g czarnych lub czerwonych porzeczek,
    • ½ szklanki cukru,
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 szklanka śmietany kremówki,
    • 3 żółtka,
    • ½ szklanki cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki przełóż do rondelka i zasyp ½ szklanki cukru. Postaw je na palniku, podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Gorącą masę porzeczkową przetrzyj przez sito i wystudź.
    Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę, zagotuj. Do miski wbij żółtka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę. Do żółtek wlej połowę gorącego mleka, zmiksuj, aby zahartować masę. Całość przelej z powrotem do garnka i mieszając podgrzewaj kilka minut aż masa wyraźnie zgęstnieje. Masy nie wolno zagotować. Gdy masa zgęstnieje dodaj do niej porzeczkowy mus i wymieszaj. Masę schłodź przez kilka godzin w lodówce. Następnie przelej je do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Gdy lody będą gotowe, schłodź je kilka godzin w zamrażarce.
    Możesz użyć czerwonej bądź czarnej porzeczki.
    Jeśli nie masz maszyny do lodów to mieszankę lodową włóż do zamrażarki i co pół godziny miksuj, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtórz kilka razy.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować