Lody porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki przełóż do rondelka i zasyp ½ szklanki cukru. Postaw je na palniku, podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Gorącą masę porzeczkową przetrzyj przez sito i wystudź.
Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę, zagotuj. Do miski wbij żółtka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę. Do żółtek wlej połowę gorącego mleka, zmiksuj, aby zahartować masę. Całość przelej z powrotem do garnka i mieszając podgrzewaj kilka minut aż masa wyraźnie zgęstnieje. Masy nie wolno zagotować. Gdy masa zgęstnieje dodaj do niej porzeczkowy mus i wymieszaj. Masę schłodź przez kilka godzin w lodówce. Następnie przelej je do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Gdy lody będą gotowe, schłodź je kilka godzin w zamrażarce.
Możesz użyć czerwonej bądź czarnej porzeczki.
Jeśli nie masz maszyny do lodów to mieszankę lodową włóż do zamrażarki i co pół godziny miksuj, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtórz kilka razy.
Życzę smacznego!
Komentarze