Lody pomarańczowe

3 (2 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób

ich smak jest obłędny

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 pomarańcze
    10 dag cukru
    50 ml wody
    200 gram śmietany 36 %

Lody pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze sparzyć, osuszyć. Odciąć z nich czapeczki i delikatnie wydrążyć środki. Usunąć pestki i resztę przełożyć do garnka. Dodać cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do zmiksowanych pomarańczy i dokładnie razem wymieszać. Przełożyć do pudełka i do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Co 30 minut przemieszać, żeby nie powstały kryształki lodu. Gotowe lody można podawać w wydrążonych pomarańczach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy