Lody pistacjowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Szukam smaku lodów pistacjowych z dzieciństwa :) - te są najbliższe

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pistacje niesolone: 0.75 szklanki
    - mleko pełne (może być śmietanka kremówka): 0.75 szklanki
    - żółtka: 5 sztuk
    - olejek migdałowy: 0.5 łyżeczki
    - pistacje posiekane: 4 łyżki

Lody pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować w blenderze pistacje z 1/4 szkl. cukru. Przesypać do garnka , wymieszać z mlekiem i olejkiem, zagotować.
  • 2. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania powoli wlewać gorące mleko z pistacjami.
  • 3. ponownie przełożyć do tego samego garnka. Ciągle podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Uwaga! Nie można zagotować!
  • 4. Gotowy krem ostudzić, przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na 1 godz. do lodówki.
  • 5. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Gotowe loduj przełożyć do pucharków, posypać pistacjami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy