Lody pinacolada

0 (0 ocen)

Pyszne domowe lody na mleczku kokosowym z ananasem

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 0,5 LITRA LODÓW:
    200 g mleczka kokosowego
    4 plastry ananasa z puszki
    100 g syropu z puszki ananasów
    1 łyżka brązowego cukru
    2 czubate łyżki cukru pudru – można dać więcej według smaku
    1 czubata łyżeczka zagęstnika do bitej śmietany
    2 łyżki rumu

Lody pinacolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Misę maszynki do lodów mroziłam przez 24 godziny.
  • 2. Plastry ananasa drobno pokroiłam, wrzuciłam do dzbana miksera i zmiksowałam z brązowym cukrem, cukrem pudrem i częścią syropu.
    Mleczko kokosowe zmiksowałam w miseczce z resztą syropu i zagęstnikiem do bitej śmietany.
    Do mleczka kokosowego dodałam zmiksowanego ananasa. Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki, żeby masa się schłodziła.
  • 3. Maszynkę włączyłam, przelałam do niej schłodzoną masę. Kiedy lody zaczęły gęstnieć, dodałam rum. To jest dobry moment, żeby ewentualnie dosłodzić je według gustu przesianym cukrem pudrem.
  • 4. Lody kręciłam 40 minut, po czym przełożyłam do plastikowego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki, żeby zrobiły się jeszcze gęściejsze.
  • 5. Podałam w wafelkach z plastrami ananasa i kandyzowaną wisienką.

Porady

Zamiast ananasa i syropu z puszki można użyć soku ananasowego z kartonu, wtedy lody mają gładszą konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy