Lody migdałowo-ciasteczkowe

0 (0 ocen)

Wg mnie to najlepsze lody jakie do tej pory jadłam. Puszyste i delikatne. Nie potrzebują maszynki do lodów. Jak to określiła Oliwka "po prostu najpychotniejsze" :))) czy może być lepsza opinia niż opinia dziecka?

Składniki:

  • 250ml śmietanki 30%
    200ml mleka skondensowanego słodzonego
    50g płatków migdałów
    ok 5 biszkoptów

Lody migdałowo-ciasteczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów zmielić w młynku na mączkę.
    Śmietanka i mleko powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubić na sztywno i cały czas ubijając wlewać mleko. Gdy się połączą dodać zmielone migdały i drobno pokruszone biszkopty. Masę wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika. Mrozić kilka godzin.
    Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut.

Porady

Pamiętajcie aby śmietanka była dobrze ubita. Wtedy lody będą puszyste i będą się dobrze nakładały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy