Lody migdałowe z orzeszkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

żadne lody nie smakują tak jak te zrobione samemu ;) a takie lody migdałowe to po prostu niebo w gębie... :)))

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na około 1,5 l lodów:
    1 szklanka migdałów
    kilka kropel aromatu migdałowego
    ½ szklanki orzeszków ziemnych
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    330 g śmietanki 30%
    ¾ szklanki mleka

Lody migdałowe z orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier. Migdały drobno rozdrabniamy w blenderze.
  • 2. Mleko gotujemy, gorące wlewamy do jajek i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy migdały, aromat, mieszamy i studzimy.
  • 3. Do przestudzonego mleka dodajemy śmietankę, ubijamy kilka minut. Orzeszki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do lodów i mieszamy.
  • 4. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na około 4 godziny.

Porady

jeśli nie mamy maszynki do lodów to po przygotowaniu wkładamy lody do zamrażalnika i mieszamy co 15-30 minut

Komentarze

Podobne przepisy