Lody z dodatkiem masy marcepanowej są delikatnie i intensywnie migdałowe. Smak wzmacniają dodatkowo prażone migdały. Ważne jest to, że nawet po zmrożeniu są bardzo miękkie.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
200 g masy marcepanowej
2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 szklanka mleka skondensowanego
75 g prażonych migdałów
Lody marcepanowe z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masę marcepanową włożyć do garnuszka i zalać pół szklanki śmietanki kremówki. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do wystudzenia. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w trakcie miksowania wlewać schłodzone mleko skondensowane, a następnie dodać przestudzony marcepan. Krem przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Zamrożone lody nakładać do pucharków polewając sosem toffi i posypując prażonymi migdałami. Prażone migdały można od razu wmieszać w lody przed zamrożeniem. Smacznego :)
Komentarze