Lody malinowe

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetna propozycja na upalne dni - lody dla ochłody.

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%
    kilka całych malin mrożonych

    Malinowy curd:

    250 g mrożonych malin
    2 łyżki z cytryny
    2 jaja
    2 żółtka
    70 g cukru
    80 g masła

Lody malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Malinowy curd:

    Maliny wraz z cukrem zagotować w rondelku. Zblendować, przetrzeć przez sitko. Wystudzić. Do malinowego puree dodać jajka, żółtka i sok z cytryny. Roztrzepać i dokładnie połączyć - mieszając. Rondelek postawić na kuchence, dodać masło. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając. Gotować do momentu zgęstnienia kremu. Wystudzić.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno.
  • 3. Pod koniec ubijania dodać całą porcję wcześniej przygotowanego i wystudzonego malinowego curdu.
  • 4. Całość zmiksować, dodać kilka całych malin, wymieszać.
  • 5. Przełożyć do plastikowego pojemnika, przykryć lub owinąć folią spożywczą.
  • 6. Mrozić około 4-5 godzin.

Porady

W przypadku dłuższego czasu mrożenia, przed podaniem wyjąć wcześniej lody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy