ok 125 ml soku i skórka otarta z limonek ( 4 sztuki)
350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)
200 ml mleka
2 - 3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)
2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki
ok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałki
Lody limonkowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
2.Limonki sparzyć, skórkę zetrzeć, wycisnąć sok. Skórkę z limonki wraz z cukrem rozdrobnić w blenderze - uwolni się mocno limonkowy aromat.
3.Sok z limonek wymieszać ze śmietanką i mlekiem i skórką limonkową. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.
4.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie należy przełożyć je do plastikowych pojemników, wymieszać z wiśniami i włożyć do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!
Komentarze