42 g czekolady deserowej
130 g cukru kryształ
14 g mąki kukurydzianej
16 g gorzkiego kakao
600 ml pełnotlustego mleka
14 g niesłonego masła
mała szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej lub pomarańczowej
1.W dużym garnku stopić czekoladę na bardzo małym ogniu. Dodać cukier, mąkę, kakao i mleko. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje(około 15 - 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie miała konsystencję półpłynną, zestawić z ognia, dodać masło i esencję waniliowa i odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie. Napełnić foremki do lodów (można też wypełnić puste opakowania po jogurtach) i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, w lekko zmrożoną masę wbić patyczki i pozostawić do całkowitego zamrożenia, na kilka godzin.
Komentarze