Lody krówkowe

0 (0 ocen)

Pyszne lody..idealne na upalne dni..

Składniki:

  • 42 g czekolady deserowej
    130 g cukru kryształ
    14 g mąki kukurydzianej
    16 g gorzkiego kakao
    600 ml pełnotlustego mleka
    14 g niesłonego masła
    mała szczypta soli
    łyżeczka esencji waniliowej lub pomarańczowej

Lody krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku stopić czekoladę na bardzo małym ogniu. Dodać cukier, mąkę, kakao i mleko. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje(około 15 - 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie miała konsystencję półpłynną, zestawić z ognia, dodać masło i esencję waniliowa i odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie. Napełnić foremki do lodów (można też wypełnić puste opakowania po jogurtach) i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, w lekko zmrożoną masę wbić patyczki i pozostawić do całkowitego zamrożenia, na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy