Lody jogurtowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 5 min

Masz ochotę na lody, ale liczysz kalorie? Obawiasz się tłustej śmietanki, mnóstwa cukru? Nie martw się, możesz sobie pozwolić na odrobinę przyjemności. Dlatego też mam dla Ciebie lody na jogurcie greckim, który jest mniej kaloryczny niż śmietana, a równie kremowy. Śmietankę, którą dodałam możesz sob

  • 3 godz. 5 min

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
    600 ml jogurtu greckiego
    2 cytryny
    100 g cukru pudru

Lody jogurtowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt, śmietanę, sok z 2 cytryn i cukier puder mieszamy razem w misce.
  • 2. Dla maszynkowców:
    Całość przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i schładzamy w zamrażalce przez ok. 3 godzin.
  • 3. Lody można również wykonać bez maszynki.
    Całość przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania osiąganej konsystencji.

Porady

Moje lody wykonałam w maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealna do nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy