1.Wodę zagotować z cukrem i gotować przez kilka minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia syropu. Zdjąć z ognia i przestudzić.
2.Jeżyny rozdrobnić blenderem i starannie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.
3.Do przetartych owoców wycisnąć sok z cytryny, wlać przestudzony syrop, dodać kremówkę i nalewkę jeżynową i dokładnie wymieszać. Umieścić na 2 godziny w lodówce, a następnie na 30 minut w zamrażarce.
4.Wyjąć masę z zamrażarki i wlać do maszyny do lodów, dalej postępując wg jej instrukcji. Następnie sorbet umieścić w zamrażarce na kilka godzin. Wyjąć 5 minut przed podaniem.
Porady
Lody można wykonać również bez maszyny. Masę należy zmiksować i umieścić w zamrażarce, przez pierwsze 4 godziny miksując co pół godziny, żeby nie utworzyły się kryształki lodu.
Jeżyny można również zastąpić malinami.
Komentarze