Lody jeżynowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Słodko-kwaśne, orzeźwiające lody z dużą dawką witamin.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 1 kg jeżyn,
    - sok wyciśnięty z 1 cytryny,
    - 1 szklanka wody,
    - 1 szklanka cukru,
    - 100-200 ml śmietanki 30-36 %,
    - 3 łyżki nalewki jeżynowej (lub malinowej).

Lody jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem i gotować przez kilka minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia syropu. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 2. Jeżyny rozdrobnić blenderem i starannie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.
  • 3. Do przetartych owoców wycisnąć sok z cytryny, wlać przestudzony syrop, dodać kremówkę i nalewkę jeżynową i dokładnie wymieszać. Umieścić na 2 godziny w lodówce, a następnie na 30 minut w zamrażarce.
  • 4. Wyjąć masę z zamrażarki i wlać do maszyny do lodów, dalej postępując wg jej instrukcji. Następnie sorbet umieścić w zamrażarce na kilka godzin. Wyjąć 5 minut przed podaniem.

Porady

Lody można wykonać również bez maszyny. Masę należy zmiksować i umieścić w zamrażarce, przez pierwsze 4 godziny miksując co pół godziny, żeby nie utworzyły się kryształki lodu. Jeżyny można również zastąpić malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy