Lody fiołkowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Dla 6 osób

Lody aromatyczne fioletowe z kwiatami fiołków. Podałam je z cukrem fiołkowym i odrobiną syropu z fiołków.Proste do zrobienia, tylko musimy zapolować na te pyszne i aromatyczne kwiatki.

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 36 %

    150 g serka waniliowego

    1 łyżka cukru pudru

    2/3 szklanki płatków fiołka

    1 łyżeczka cukru fiołkowego

    1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody fiołkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówkę i serek łączę mikserem i ubijam. 1/2 szklanki płatków fiołka rozcieram w moździerzu razem z cukrem pudrem. Dodaję do śmietany i łącze mikserem. Jak masa będzie ubita przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie co 30 minut napowietrzam masę mikserem. Można też lody zrobić w maszynce do lodów. Zostawiam na noc albo kilka godzin. Lody wyjmuję 30 minut przed jedzeniem z zamrażalnika. W tym czasie ucieram 1/3 szklanki płatków fiołka z miodem na syrop. Lody polewam syropem, posypuję cukrem fiołkowym. Do lodów wykorzystuję tylko płatki fiołków, które obrywam a nie całe kwiaty. Szypułki wyrzucam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować