Lody dyniowo-kawowe z przyprawami korzennymi i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lody inspirowane bardzo popularną kawą ze Starbucks'a dostępną w USA- Pumpkin Spice Latte czyli kawę o smaku korzenno dyniowym. Ich przygotowanie nie wymaga skorzystania z maszyny do lodów.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śmietana 36%: 1.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - woda przegotowana ciepła: 3 łyżki
    - puree z dyni: 1 szklanka
    - cynamon: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - imbir w proszku: 0.25 łyżeczki
    - kawa mielona: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody dyniowo-kawowe z przyprawami korzennymi i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby zrobić puree z dyni należy pokroić ją na plastry (nie obierać ze skóry) oraz usunąć miękką część oraz pestki. Następnie pieczesz plastry na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 40 minut. Plastry należy układać miąższem do dołu. Jeśli plastry będą za duże to trzeba piec dłużej. Dynia będzie gotowa gdy będzie całkowicie miękka. W czasie pieczenia zalewasz kawę 2 łyżkami wrzątku. Gdy kawa się zaparzy, przelewasz ją przez sitko i odstawiasz.
  • 2. Wybierasz miąższ i gnieciesz widelcem, Powstanie mokre puree, które odstawiasz na sitko i czekasz około 30 minut aż odsączy się woda. Będzie jej zaskakująco dużo.
  • 3. W tym czasie ubijasz białka na sztywno z połową cukru. Białka powinny być zimne, a cukier dodawany stopniowo. Ułatwia to ubijanie białek.
  • 4. Ubijasz też śmietanę (również powinna być mocno schłodzona).
  • 5. Żółtka ubijasz z pozostałym cukrem i łyżką wody do białości.
  • 6. Białka, żółtka i śmietankę delikatnie mieszasz, następnie dodajesz dynię. Następnie dodajesz przyprawy i esencję kawową. Uwaga, orzechów nie dodajesz.
  • 7. Przekładasz lody do plastykowego pojemnika i wstawiasz do zamrażalki. Zaczyna się mrożenie. Co godzinę należy przemieszać lody. Powinno to zapobiec tworzeniu kryształków lodu oraz doda nieco puszystości. Lody najlepiej zrobić rano, tak aby mieć cały dzień na mieszanie. W pewnym momencie lody będą już na tyle gęste, że dodane orzechy nie opadną na dno. Po dodaniu orzechów dalej co jakiś czas mieszasz. Po kilku godzinach lody będą idealne (sam wyczujesz ten moment podczas mieszania). Jeśli zostaną dłużej to za bardzo stwardnieją, ale nie jest to problem gdyż wystarczy kilka minut w temperaturze pokojowej i zmiękną do dobrej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować