Lody domowe

4 (1 ocen)

Są niezwykle proste, szybkie, tanie i smaczne :)Nie należą do lodów miękkich. Raczej do tych wymagających solidnej łyżeczki i cierpliwości w skrobaniu (przynajmniej dopóki nie rozmiękną ciut) ;)

Składniki:

  • 1/2 l mleka
    2 jajka
    3-4 łyżki cukru
    cukier wan.
    łyżka budyniu w proszku (u mnie najczęściej waniliowy lub karmelowy)
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe

Lody domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w niej proszek budyniowy, resztę gotujemy.

    Gdy zacznie wrzeć wlewamy resztę mleka i gotujemy budyń.

    Jajka ucieramy z cukrem. Gdy będą już gładkie, pomału wlewamy gorący budyń, cały czas mieszając. Miksujemy jeszcze chwilkę i odstawiamy by przestygło.

    Rozlewamy w foremki do lodów lub kubeczki plastikowe i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.

    Łyżeczki w ruch!

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować