Lody czekoladowe – nutella

0 (0 ocen)

Próbowałam już wielu przepisów na lody ale te wyjątkowo chwyciły mnie za serce (albo żołądek). Wystarczą tylko dwa (opcjonalnie trzy) składniki, nie potrzeba bawić się z przygotowywaniem kremu angielskiego a lody nie zbijają się w lodową grudę nawet jeśli nie dysponujemy maszyna do lodów.

Składniki:

  • (na około 900ml)
    mały słoik (400g) kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
    500ml mlek skondensowanego niesłodzonego
    opcjonalnie 2 łyżki wódki orzechowej (u mnie Soplica)

Lody czekoladowe – nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody czekoladowe – nutella 1. Krem czekoladowo-orzechowy umieszczamy w misie miksera razem z mlekiem skondensowanym i dokładnie miksujemy do połączenia składników.
  • Lody czekoladowe – nutella 2. Opcjonalnie dolewamy wódkę orzechową. Nie tylko podkręci ona orzechowy smak lodów ale również spowoduje, że w lodach nie powstaną kryształki lodu (wódka ma wyższą temperaturę topnienia niż woda ;)). Jeśli planujemy lody serwować dzieciom dodatek wódki jest oczywiście niewskazany.
  • Lody czekoladowe – nutella 3. Masę przelewamy do pojemnika, a pojemnik umieszczamy w zamrażalce. PO godzinie, dwóch i trzech mieszamy zawartość pojemnika. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy