Lody czekoladowe

0 (0 ocen)

Mocno czekoladowe lody, bez maszynki do lodów, bez mieszania i bez najmniejszej oznaki kryształków lodu. Idealnie kremowe. Pyszne!

Składniki:

  • 2 żółtka
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    150g czekolady gorzkiej
    50g masła
    300ml śmietanki 30%

Lody czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wstawić na mały palnik i wlać lekko przestudzoną czekoladę. Stale mieszając wszystko dokładnie połączyć. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Masa powinna być gorąca, ale nie należy dopuszczać do zagotowania.
    Taką masę całkowicie wystudzić. Zimną śmietankę ubić i przełożyć do rondelka z masą czekoladową. Delikatnie wmieszać przy użyciu łopatki. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy