Lody brzoskwiniowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukr oraz wodą. Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce blendujemy na gładki mus. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Mieszamy dokładnie trzepaczką. Na samym końcu wlewamy czekoladę oraz mus brzoskwiniowy. Ponownie mieszamy. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Komentarze