Lody bazyliowe z awokado

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Orzezwiające lody z nutą bazylii

  • 2 godz. 40 min

Składniki:


  • 50g listków świeżej bazylii
    1 awokado
    130 g cukru
    6 żółtek
    450ml pełnotłustego mleka
    235g śmietanki 36%
    szczypta soli

Lody bazyliowe z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bazylię i awokado z niewielką ilością mleka i szczyptą zmiksować w blenderze, tak żeby nie było kawałków bazylii. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać zmiksowaną bazylię.
    Pozostałe mleko wraz ze śmietaną doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i powoli wlewać masę jajeczno-bazyliową ciągle mieszając. Podgrzewać masę na bardzo małym ogniu,mieszając łyżką aż lekko zgęstnieje.Nie wolno zagotować masy,bo się zwarzy.
    Do dużej miski nalać wody i wstawić garnek z masą,mieszać aż się schłodzi.
    Wstawić masę do zamrażalnika na 40 min.Po tym czasie wyjąć i zmiksować. Masa będzie robiła się coraz gęstsza i kryształki lodu będą mniej widoczne.Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. Po ostatnim miksowaniu,przełożyć masę do pojemnika o pojemności 1l i wstawić do zamrażalnika na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy