REKLAMA

Lodowy torcik śmietankowo-truskawkowy ( bez cukru)

wyświetlono: 65 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Idealny na upały. Zapraszam!

opublikowany: 21.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 łyżki mąki orkiszowej
    2 jajka
    4 łyżki erytrolu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Baza lodowa:

    330 ml śmietany 30%
    250 g mascarpone
    Dodatkowo:
    200 g truskawek
    100 g erytrolu
    ziarenka z 1/2 wanili
    Dekoracja:

    150 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka erytrolu
    Kilka truskawek
    2 kostki gorzkiej czekolady

    Tortownica 16 cm
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć ciasto. Piec w 180 st około 24-25 minut , do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przekroić na 2 blaty.
  • 2. Baza lodowa:
    Do wysokiej miski przełożyć schłodzoną śmietanę. Ubić ją na pół sztywno. Dodać mascapone i razem lekko ubić.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Przygotowaną bazę lodową podzielić na dwie porcję, jedną mniejszą drugą większą.
    Do większej dodać ziarenka wanilii i 50 g erytrolu, wymieszać.
    W tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkopta i wylać śmietankową masę. Przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.
  • 4. Masa truskawkowa:
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać erytrol i zmiksować na gładko. Mus dodać do mniejszej porcji bazy i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na biszkopcie. Przykryć torcik delikatnie i wstawić do zamrażarki na całą noc.
  • 5. Dekoracja:
    Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić, dodać erytrol i ubić na sztywno. Na wierzchu lekko rozsmarować a resztę dookoła wyszprycować. Truskawki umyć, dokładnie wysuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Na środku tortu ułożyć foremkę do ciastka w kształcie serca i wokół niej ułożyć truskawki. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wysypać na środek tam gdzie jest foremka. Ostrożnie ją zdjąć i gotowe. Torcik pokroić i podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kaskag kaskag

Torcik truskawkowy bez pieczenia

Ten torcik jest łatwy w przygotowaniu, potrafi zrobić nawet moja 6 letnia córcia.

kategoria: torty Desery opublikowany: 17.06.2016 | wyświetlono: 737 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: AgaAga aga334

bezy bez cukru

LEKKIE, CHRUPIĄCE I DELIKATNE

kategoria: Desery beza opublikowany: 27.08.2017 | wyświetlono: 8885 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: efrank efrank

Torcik śmietankowo truskawkowy

Prosty w wykonaniu, delikatny dzięki masie z samej kremówki, idealny.

kategoria: Desery opublikowany: 02.02.2014 | wyświetlono: 221 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE