Lodowy torcik śmietankowo-truskawkowy ( bez cukru)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Idealny na upały. Zapraszam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 łyżki mąki orkiszowej
    2 jajka
    4 łyżki erytrolu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Baza lodowa:

    330 ml śmietany 30%
    250 g mascarpone
    Dodatkowo:
    200 g truskawek
    100 g erytrolu
    ziarenka z 1/2 wanili
    Dekoracja:

    150 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka erytrolu
    Kilka truskawek
    2 kostki gorzkiej czekolady

    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Lody

Lodowy torcik śmietankowo-truskawkowy ( bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć ciasto. Piec w 180 st około 24-25 minut , do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przekroić na 2 blaty.
  • 2. Baza lodowa:
    Do wysokiej miski przełożyć schłodzoną śmietanę. Ubić ją na pół sztywno. Dodać mascapone i razem lekko ubić.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Przygotowaną bazę lodową podzielić na dwie porcję, jedną mniejszą drugą większą.
    Do większej dodać ziarenka wanilii i 50 g erytrolu, wymieszać.
    W tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkopta i wylać śmietankową masę. Przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.
  • 4. Masa truskawkowa:
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać erytrol i zmiksować na gładko. Mus dodać do mniejszej porcji bazy i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na biszkopcie. Przykryć torcik delikatnie i wstawić do zamrażarki na całą noc.
  • 5. Dekoracja:
    Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić, dodać erytrol i ubić na sztywno. Na wierzchu lekko rozsmarować a resztę dookoła wyszprycować. Truskawki umyć, dokładnie wysuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Na środku tortu ułożyć foremkę do ciastka w kształcie serca i wokół niej ułożyć truskawki. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wysypać na środek tam gdzie jest foremka. Ostrożnie ją zdjąć i gotowe. Torcik pokroić i podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować