Lodowy mus bananowy

0 (0 ocen)

Mój sposób na słodkie orzeźwienie w upalne dni. Deser nie jest zbyt kaloryczny, za to wspaniale smakuje. Także dzieci będą nim zachwycone!

Składniki:

  • - 40 dag serka naturalnego homogenizowanego (np. w wiaderku, jak na sernik),
    - 2 łyżki serka mascarpone,
    - 3 duże, dojrzałe banany,
    - sok z 1/4 cytryny,
    - cukier trzcinowy do oprószenia.

Lodowy mus bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy ze skórki. 2 banany miksujemy na gładką masę z serkiem naturalnym i mascarpone, a 1 banana kroimy na kawałeczki i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do masy serowo-bananowej.
  • 2. Małe foremki (np. na babeczki) wykładamy folią spożywczą. Do każdej z foremek nakładamy bananową masę, ubijamy łyżką.
    Wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny, pamiętając o tym, że przez 1 godzinę mrożenia mieszamy deser widelcem co 20 minut.
  • 3. Wykładamy na talerze, oprószamy cukrem trzcinowym i dekorujemy według uznania (np. plasterkami banana).

Porady

Mus możesz także przygotować w innych foremkach (np, w kształcie kwiatka) albo w jednej dużej formie. Banany "robią" słodycz całego deseru, ale jeżeli jest on dla Ciebie za mało słodki, możesz dosłodzić go miodem lub syropem klonowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy