Lodowy deser truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lodowy deser truskawkowy dla tych, co im kalorie nie straszne ;-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 1 kilogram
    - cukier trzcinowy: 150 gramów
    - cukier biały: 150 gramów
    - białka z jajka: 7 sztuk
    - śmietanka 36%: 250 mililitrów
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

Lodowy deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki, cukier trzcinowy i szczyptę soli miksujemy w blenderze na gładką masę. Masę przekładamy do formy (np. forma do ciasta o wymiarach 26x40) i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Co 30 minut zamarzającą masę truskawkową spulchniamy za pomocą widelca.
  • 2. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z białym cukrem. Następnie ubijamy śmietanę z esencją waniliową.
  • 3. Delikatnie mieszamy pianę ze śmietaną i wykładamy na wierzch truskawkowej masy. Następnie wkładamy do zamrażarki na 3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy