Lodowiec - zielono mi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić ciasto kruche: margarynę rozpuścić, dodać cukier i proszek do pieczenia - wymieszać. Wbić jajka oraz żółtko i dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę - wyrobić gładkie ciasto. Blachę (24 x 42) wyścielić papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem.
2.Maliny rozgnieść widelcem, wsypać cukier i kaszę - wymieszać. Mus odłożyć na co najmniej 30 min.
3.Przygotowany mus wylać na ciasto - piec 20 min (180 - 200 st. C).
4.Karmelki dzień wcześniej zalać 4 szklankami wody (najlepiej na noc).
5.Po tym czasie cukierki się rozpuszczą.
6.Do rozpuszczonych karmelków wsypać cukier - zagotować. Budynie i jajko dokładnie wymieszać w 1 szklance wody - miksturę wlać do wrzącego syropu karmelkowego i ugotować gęsty budyń.
7.Gorący budyń wyłożyć na podpieczone ciasto z musem (po 20 min pieczenia). Piec jeszcze 30 min (180 - 200 st. C). Po upieczeniu ciasto całkowicie wystudzić.
8.Zrobić polewę kakaową: margarynę, cukier i kakao zagotować. Mleko, białko i mąkę dokładnie ze sobą wymieszać - wlać do gotującej się margaryny z cukrem i kakao. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Masę chwilę gotować. Lekko ostudzić i wylać na wierzch ciasta.
Komentarze