Lodowiec - zielono mi

0 (0 ocen)

Ciasto z nietuzinkową masą z karmelków lodowych i musem malinowym - orzeźwiające połączenie.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    400 g mąki pszennej
    200 g margaryny
    150 g cukru
    2 jajka
    1 żółtko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus malinowy:
    450 g malin
    5 łyżek cukru
    4 łyżki kaszy mannej

    Masa lodowa:
    300 g karmelków o smaku lodowym
    5 szklanek wody
    1 jajko
    4 łyżki cukru
    3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)

    Polewa kakaowa:
    125 g margaryny
    5 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka
    1 białko
    1 łyżka mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy

Lodowiec - zielono mi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lodowiec - zielono mi 1. Zrobić ciasto kruche: margarynę rozpuścić, dodać cukier i proszek do pieczenia - wymieszać. Wbić jajka oraz żółtko i dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę - wyrobić gładkie ciasto. Blachę (24 x 42) wyścielić papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem.
  • Lodowiec - zielono mi 2. Maliny rozgnieść widelcem, wsypać cukier i kaszę - wymieszać. Mus odłożyć na co najmniej 30 min.
  • Lodowiec - zielono mi 3. Przygotowany mus wylać na ciasto - piec 20 min (180 - 200 st. C).
  • Lodowiec - zielono mi 4. Karmelki dzień wcześniej zalać 4 szklankami wody (najlepiej na noc).
  • Lodowiec - zielono mi 5. Po tym czasie cukierki się rozpuszczą.
  • Lodowiec - zielono mi 6. Do rozpuszczonych karmelków wsypać cukier - zagotować. Budynie i jajko dokładnie wymieszać w 1 szklance wody - miksturę wlać do wrzącego syropu karmelkowego i ugotować gęsty budyń.
  • Lodowiec - zielono mi 7. Gorący budyń wyłożyć na podpieczone ciasto z musem (po 20 min pieczenia). Piec jeszcze 30 min (180 - 200 st. C). Po upieczeniu ciasto całkowicie wystudzić.
  • Lodowiec - zielono mi 8. Zrobić polewę kakaową: margarynę, cukier i kakao zagotować. Mleko, białko i mąkę dokładnie ze sobą wymieszać - wlać do gotującej się margaryny z cukrem i kakao. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Masę chwilę gotować. Lekko ostudzić i wylać na wierzch ciasta.
  • Lodowiec - zielono mi 9. ........
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować