Lodowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni
Przestudzony przekroić wzdłuż na dwa placki
W 3 szklankach wody rozpuścić galaretkę.
Na biszkopt ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować masę budyniową:
Odlać 1/2 szkl. mleka resztę zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozrobione w 1/2szkl. mleka budyń i obie mąki stale mieszając, do uzyskania budyniu. Przestudzić.
Margarynę utrzeć na puch, stopniowo łyżka po łyże dodawać budyń, zmiksować na gładką masę.
Gotowy krem wyłożyć na galaretkę.
Przykryć drugim plackiem, polać polewą czekoladową, wstawić do lodówki na min.3h
Porady
Zamiast polewy ciasto można posypać cukrem pudrem, zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców sezonowych.
Komentarze