Lodowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw.

Składniki:

  • -1 kg dojrzałych truskawek
    - 2 banany
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzona)
    - 4 łyżki soku z cytryny
    - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
    - 4 łyżki cukru pudru
    - opakowanie podłużnych biszkoptów (klawiszy)
    dodatkowo:
    - forma o średnicy 26 cm
    - folia spożywcza lub papier do pieczenia do wyłożenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lodowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, zmniejszając podaną na opakowaniu ilość wody o 100 ml, odstawić do wystudzenia.
  • 2. Formę wyłożyć folią spożywczą i położyć biszkopty.
  • 3. Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężała.
  • 4. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, odłożyć 15 truskawek, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego (ilość cukru dostosować do słodkości truskawek), rozmieszać na gładką masę. Podzielić na 2 równe części (jedną wstawić do lodówki), a do drugiej dodać jedną tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na zastygniętą masę bananową. Wstawić do lodówki by zastygła.
  • 5. Do śmietany dodać 2 łyżki cukru pudru, ubić na sztywno uważając by nie przebić, gdyż wytrącą się grudki masła. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę z truskawek, na wierzchu wyłożyć 15 przekrojonych na pół truskawek.
  • 6. Drugą część zmiksowanych truskawek wyjąć z lodówki, dodać tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na wyłożone truskawki (powinny być pokryte masą, gdyż szybko ciemnieją).
  • 7. Lodowiec wstawić do lodówki i cierpliwie czekać, aż dokładnie zastygnie.

Porady

Najlepiej robić go wieczorem, po nocy jest idealnie zastygnięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować