Idealne ciasto na lato. Przepis ze starych zapisków na prawie pożółkłych kartkach. Nie było jeszcze takiego lata żebyśmy nie wracali to tego przepisu.
40 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Krem : 5 żółtek 110 g cukru ( 1/2 szklanki )
20 g budyniu waniliowego ( bez cukru )
250 ml mleka ( 1 szklanka ) 250 g miękkiego masła , 1 łyżka kokao
1 galaretka np. owoce leśne, wiśnie ( 75 g ) 1 galaretka krystaliczna ( 77 g )
150 g biszkoptów ok. 150 g borówki
kilka bratków i liści mięty do dekoracji
Lodowiec z masą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 22 cm, wyłożyć ją folią przezroczystą.
Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia.
Część galaretki odlewamy do maczania biszkoptów.
Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy.
Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając
Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Studzimy.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
Gotujemy galaretkę krystaliczną.
W lekko wystudzonej galaretce krótko maczamy pierwszą warstwę biszkoptów.
Między biszkoptami rozkładamy borówki, potem połowę kremu.
Do pozostałej części kremu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Na jasny krem dajemy warstwę maczanych biszkoptów, dobrze tężejącą czerwoną galaretkę i kakaowy krem.
Wyrównujemy wierzch i dekorujemy kwiatkami i listkami.
Wstawiamy do schłodzenia.
Jak krem się schłodzi, powoli partiami możemy dolewać galaretkę przezroczystą.
Po dokładnym schłodzeniu ciasto jest gotowe.
Komentarze