Lodowiec z masą kakaową

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto na lato. Przepis ze starych zapisków na prawie pożółkłych kartkach. Nie było jeszcze takiego lata żebyśmy nie wracali to tego przepisu.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Krem : 5 żółtek 110 g cukru ( 1/2 szklanki )
    20 g budyniu waniliowego ( bez cukru )
    250 ml mleka ( 1 szklanka ) 250 g miękkiego masła , 1 łyżka kokao
    1 galaretka np. owoce leśne, wiśnie ( 75 g ) 1 galaretka krystaliczna ( 77 g )
    150 g biszkoptów ok. 150 g borówki
    kilka bratków i liści mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Lodowiec z masą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownica 22 cm, wyłożyć ją folią przezroczystą.
    Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia.
    Część galaretki odlewamy do maczania biszkoptów.
    Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy.
    Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając
    Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Studzimy.
    Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
    Gotujemy galaretkę krystaliczną.
    W lekko wystudzonej galaretce krótko maczamy pierwszą warstwę biszkoptów.
    Między biszkoptami rozkładamy borówki, potem połowę kremu.
    Do pozostałej części kremu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
    Na jasny krem dajemy warstwę maczanych biszkoptów, dobrze tężejącą czerwoną galaretkę i kakaowy krem.
    Wyrównujemy wierzch i dekorujemy kwiatkami i listkami.
    Wstawiamy do schłodzenia.
    Jak krem się schłodzi, powoli partiami możemy dolewać galaretkę przezroczystą.
    Po dokładnym schłodzeniu ciasto jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować