Lodowiec

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Masa w smaku przypomina ciepłe lody .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - olej: 6 łyżek

    - truskawki: 0.5 kilograma
    - masło: 375 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - kompot truskawkowy: 2 szklanki
    - jajka: 2 sztuki

    - galaretka truskawkowa: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na krem, do ubitych dodajemy przesianą mąką z proszkiem na koniec olej i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 min w temp do 180st, ostudzone dzielimy na połowę.
  • Lodowiec 2. Truskawki dzielimy na mniejsze i tylko je delikatnie gnieciemy widelcem.
    Budyń gotujemy na kompocie i w gorącym rozpuszczamy galaretkę.
    Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na krem i łączymy z ostudzonym, ale nie zimnym budyniem na koniec dodajemy truskawki i delikatnie mieszając pianę z białek, krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim ciasto.
    Na dolną warstwę ciasta i kremu wylewamy cienką warstwę gęstej galaretki, przykrywamy drugim ciastem i resztą kremu i na górną warstwę kremu wylewamy resztę galaretki i zostawiamy w lodówce do następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować