Lodowiec.

0 (0 ocen)

W weekend muszę zawsze mieć jakieś pyszne ciasto na deser. Ten sernik wszyscy zajadają ze smakiem.

Składniki:

  • • 3 opakowania galaretek o zróżnicowanym kolorze i smaku (ja przygotowałam 6 galaretek, ale każdej użyłam tylko połowę. Resztę wykorzystałam do innego deseru)
    • Opakowanie biszkoptów
    • 3 serki waniliowe po 150g
    • 500 ml śmietanki kremówki
    • 5 łyżek cukru pudru lub 2 cukry waniliowe
    • 4 łyżki żelatyny
    • Olej do formy
    • Listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lodowiec. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretki 1. • Każdą z galaretek osobno rozrób w 1 i ½ szklanki gorącej wody. Mieszaj, aż grudki całkowicie się rozpuszczą. Następnie każdą z galaretek wlej do osobnego płaskiego naczynia i pozostaw w chłodnym miejscu do czasu, aż zupełnie zastygną.
  • 2. • Żelatynę zalej w małym rondelku niewielką ilością zimnej wody i starannie wymieszaj. Gdy spęcznieje, rondel ustaw na ogniu i podgrzewając, rozpuść ją.
  • 3. • Śmietankę ubij z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem, wymieszaj z serkami waniliowymi i powoli połącz z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną.
  • 4. • Stężałe galaretki pokrój w kosteczkę, (po dwie łyżki każdej odłóż do dekoracji), pozostałą część wymieszaj ostrożnie z masą serową.
  • 5. • Spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy wyłóż biszkoptami, zalej masą serową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • lodowiec 6. • Przed podaniem sernik udekoruj odłożoną galaretką i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować