Lodowiec

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od swojej cioci. Bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Idealny do kawusi :)

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    4 żółtka
    budyń śmietankowy (dowolny smak, bez cukru)
    0,5 szklanki cukru (może być mniej)
    margaryna
    opakowanie okrągłych biszkoptów
    2 opakowania czerwonej galaretki (dowolny smak)

Lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,5 l mleka zagotować, ostudzić.
    Następnie dodać 4 żółtka, budyń, 0,5 szklanki cukru i ciągle mieszając zagotować (uważać by się nie przypaliło). Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie rozpuścić galaretki.
    Po ostudzeniu utrzeć z kostką margaryny.
    Na dno tortownicy ułożyć biszkopty, polać gęstniejącą galaretką, na to wyłożyć masę, na nią drugą warstwę biszkoptów. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
    Odstawić do lodówki by schłodzić na ok. 3 godziny.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy