Lodowe rurki francuskie

0 (0 ocen)

Rurki to wypiek, który ciężko sobie odmówić. Napełnione lodową masą w upalne dni znikają jak świeże bułeczki. Tą zimną, słodką przekąskę warto mieć w zamrażalniku gdy żar leje się z nieba.

Składniki:

  • Składniki na około 14 rurek
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • Jajko do smarowania rurek,
    • Cukier do posypania rurek,
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 120 ml musu truskawkowego,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 2,5 łyżki cukru,
    • Rurki-foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki Lody

Lodowe rurki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwijamy. Dzielimy je na około 14 pasów. Wycinamy je za pomocą radełka. Gotowe paski z ciasta zawijamy na przygotowane foremki. Rurki z jednej strony maczamy w roztrzepanym jajku i posypujemy cukrem. Tak przygotowane pieczemy około 15 minut w 200°C. Upieczone ściągamy z foremek i studzimy.
    Zdejmujemy je, gdy są jeszcze ciepłe – wówczas lekko schodzą z foremek.
  • 2. Żółtko oraz jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mus zagotowujemy. Gorący wlewamy do ubitej masy jajecznej. Całość chwilkę razem podgrzewamy, aby masa delikatnie zgęstniała. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę. Dokładnie mieszamy. Lody wstawiamy do zamrażalnika. Po około 30 minutach wyjmujemy i mieszamy. Wstawiamy ponownie. Czynność powtarzamy około 2 razy. Tężejące lody przekładamy do worka cukierniczego i nabijamy nimi wcześniej upieczone rurki.
    Przekładamy do zamrażalnika, by lody całkowicie zamarzły.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mąka Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować