Tort lodowa kula z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku i łączymy składniki. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 50 minut. Wiśnie odsączamy z kompotu i zalewamy wódką. Śmietanę krótko po ubijaniu łączymy ze śmietan-fiksami i cukrem pudrem. Ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu dzielimy na 2 krążki. Każdą część nasączamy wódką spod wiśni i smarujemy obficie dżemem. Na dolnym krążku wykładamy osączone wiśnie. Oba krążki smarujemy obficie śmietaną, a potem łączymy ze sobą. Torcik przyozdabiamy po wierzchu i z boku kokosem. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze