Jagodowe lody z kawałkami owoców zamknięte pomiędzy dwoma waflami. Ten zimny deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :)
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
250 g mascarpone
4 żółtka
200 g jagód leśnych
1 łyżka soku z cytryny
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą sok. Smażyć, aż nieco zgęstnieją, ale starając się nie mieszać, jedynie potrząsając garnuszkiem. Wtedy mniej jagód się rozpadnie. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka i cukier utrzeć do białości w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ucierać, aż masa będzie puszysta i bardzo ciepła, najlepiej sprawdzając na dotyk. Masę odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, gdyż na wierzchu może tworzyć się cukrowa skorupka.
2.Dodać jagody i wymieszać. Mascarpone zmiksować i połączyć z jagodową mieszanką. Wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu. I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie o tych lodach zapomnieć :)
3.Wafel przekroić na pół i jedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim waflem.
4.Zawinąć boki foli i lekko docisnąć. Włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Przed podaniem usunąć folię i pokroić na kawałki. Smacznego :)
Komentarze