Łódki z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, przez wielu wciąż traktowane po macoszemu. Niesłusznie jednak, bo przy odpowiednim zestawieniu z innymi składnikami, może stanowić naprawdę smaczne danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średnie cukinie: 2 sztuki
    - Mięso mielone wołowo-wieprzowe: 150 gramów
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - ryż parboiled: 50 gramów
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - bazylia świeża posiekana: 1 łyżka
    - tymianek świeży: 0.5 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - koncentrat pomidorwy (30%): 1 łyżeczka
    - pieprz cayenne: 0.25 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - Żółty ser starty: 1 łyżka

Łódki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przecinamy na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy nasiona. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier. Smażymy mieszając co jakiś czas. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy mięso z ryżem. Wydrążone cukinie nadziewamy farszem i posypujemy startym żółtym serem. Grillujemy do zarumieniania się cukinii, ale nie do całkowitej miękkości. Podajemy posypaną szczypiorkiem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy