Łódeczki ze schabu wypełnione młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja rodzina lubi schabowe,a najbardziej z młodą zasmażaną kapustą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
    3 liście młodej kapusty
    1 mała marchewka
    1/2 cebuli
    50 g wędzonego boczku
    ząbek czosnku
    1 łyżka mąki
    1 łyżka śmietany
    olej
    sól
    pieprz
    do dekoracji:
    szczypiorek
    ser pleśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Łódeczki ze schabu wypełnione młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć,osuszyć i pokroić na pięć grubszych plastrów.
    Pokrojone plastry nie docinając do końca przeciąć na połowę na końcach spiąć wykałaczką formując łódeczkę.
    Gotowe łódeczki natrzeć olejem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą i pieprzem,następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

  • 2. Kapustę posiekać,marchewkę obrać ze skórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę obrać i pokroić w kostkę,boczek także pokroić w kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pokrojony boczek i lekko przyrumienić,następnie dodać cebulę,marchewkę i kapustę i smażyć przez chwilę,śmietanę wymieszać z mąką i dodać do kapusty,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać,zdjąć z ognia.
    Przygotowaną kapustą napełnić schabowe łódeczki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować