Moja rodzina lubi schabowe,a najbardziej z młodą zasmażaną kapustą.
1 godz. 30 min
Składniki:
600 g schabu bez kości
3 liście młodej kapusty
1 mała marchewka
1/2 cebuli
50 g wędzonego boczku
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
olej
sól
pieprz
do dekoracji:
szczypiorek
ser pleśniowy
Łódeczki ze schabu wypełnione młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć,osuszyć i pokroić na pięć grubszych plastrów.
Pokrojone plastry nie docinając do końca przeciąć na połowę na końcach spiąć wykałaczką formując łódeczkę.
Gotowe łódeczki natrzeć olejem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą i pieprzem,następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
2.Kapustę posiekać,marchewkę obrać ze skórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę obrać i pokroić w kostkę,boczek także pokroić w kostkę.
3.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pokrojony boczek i lekko przyrumienić,następnie dodać cebulę,marchewkę i kapustę i smażyć przez chwilę,śmietanę wymieszać z mąką i dodać do kapusty,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać,zdjąć z ognia.
Przygotowaną kapustą napełnić schabowe łódeczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut.
Komentarze