Pyszna, letnia, pachnąca bazylią przekąska. Może być ciekawym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków i fasolki pozostałych z obiadu.
60 min
Składniki:
1 płat (ok 350 g ciasta francuskiego)
4-5 ziemniaków
300 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
200 g startego sera
garść czarnych oliwek bez pestek
ok. 2-3 łyżki gotowego pesta z bazylii (ilość zależy od upodobań)
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól
Łódeczki z ciasta francuskiego z fasolką, ziemniakami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować (nie za miękko) i pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 3 cm kawałeczki i ównieź ugotować. Warzywa przestudzić.
2..W misce wymieszać warzywa z pestem i starym serem. Doprawić solą.
3.Ciasto podzielić na 4-6 równych kwadratów, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na środku każdego kwadratu rozłożyć przygotowany farsz. Brzegi ciastek pozaginać i pozlepiać. Poukładać oliwki i skropić odrobiną oliwy.
4.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Podawać udekorowane listkami bazylii.
Komentarze