ŁÓDECZKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z FASOLKĄ, ZIEMNIAKAMI i OLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, letnia, pachnąca bazylią przekąska. Może być ciekawym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków i fasolki pozostałych z obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 płat (ok 350 g ciasta francuskiego)
    4-5 ziemniaków
    300 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
    200 g startego sera
    garść czarnych oliwek bez pestek
    ok. 2-3 łyżki gotowego pesta z bazylii (ilość zależy od upodobań)
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Pesto Przekąski

Łódeczki z ciasta francuskiego z fasolką, ziemniakami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować (nie za miękko) i pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 3 cm kawałeczki i ównieź ugotować. Warzywa przestudzić.
  • ŁÓDECZKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z FASOLKĄ, ZIEMNIAKAMI i OLIWKAMI 
2. .W misce wymieszać warzywa z pestem i starym serem. Doprawić solą.
  • ŁÓDECZKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z FASOLKĄ, ZIEMNIAKAMI i OLIWKAMI 
3. Ciasto podzielić na 4-6 równych kwadratów, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na środku każdego kwadratu rozłożyć przygotowany farsz. Brzegi ciastek pozaginać i pozlepiać. Poukładać oliwki i skropić odrobiną oliwy.
  • 4. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Podawać udekorowane listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować